Karadeniz’de ‘Pasifik istiridyesi’ istilası

KARADENİZ’dahi Ordu, Sinop, Samsun ve Giresun açıklarında selen insanlarınca 3 yıldır sürdürülen deniz altı araştırmalarında, anne yurdu Iri Okyanus olan ‘Pasifik istiridyesi’ istilası tayin edildi. Deniz ticareti yapılan gemilerle bölgeye geldiği belirlenen istiridyelerin, deniz salyangozunun arkası sıra çöken kara midye yataklarını kapladığı belirlendi. Cıvıl Cıvıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Işıklı, “İstiridyelerin 10 sene içinde birçok yeri bürüme edeceğini düşünüyorum” dedi.

Kargaşa Üniversitesi Fatsa Bahir Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı ve ekibi, 3 sene süresince Cıvıl Cıvıl, Sinop, Samsun ve Giresun açıklarında su altında tetkikat yaptı. Bahir şeş çalışmalarında asıl yurdu Nazik Ana Deniz olan ‘Pasifik istiridyesi’ istilası belirleme edildi. Bahir ticareti yapılan gemilerle bölgeye geldiği saptanan istiridyelerle ilgili TÜBİTAK aracılığıyla desteklenen araştırma projesi hazırlandı. Projede, Karadeniz’birlikte yürütülecek çalışmayla istiridyelerin yayılım alanları ve etkileri belirlenecek.

’10 YILDA BİRÇOK YERİ KAPLAYACAK’Prof. Dr. Mehmet Vazıh, istiridyenin, denizcilik faaliyetleri sonrası Karadeniz’e geldiğinin anlayış edildiğini belirterek, “Karadeniz’da serencam biraz yıldır Pasifik istiridyesi girmiş bulunmakta ve bu şu anda Karadeniz’i bürüme etmeye başladı. Yapmış olduğumuz çalışmalarda bölgede deniz ticaretiyle denizcilik aktivitesiyle Pasifik istiridyelerinin yayıldığını düşünüyoruz. Bu kapsamda değerlendirdiğimiz devir bundan sonra liman bölgelerinde makro olduğunu belirleme ettik. Onun haricinde natürel ortamlara bile yayıldığı ve kısık oranda üreme gösterdiği belirlenmiştir. Hem balaban istiridyeler hem bile yavru istiridyelerin olması, bu bölgede çokça acul benzeri şekilde tenasül kapasitesi gösterdiğini ve bu bölgede ürediğini göstermektedir. Benim düşüncem mail gelecekte ihtimal 10 sene içerisinde bir nice yeri kaplayacağını ve bürüme edeceğini düşünüyorum” dedi.’KARA MİDYELERİN BOŞALTTIĞI ALANLARI DOLDURDU’Prof. Dr. Vazıh, istiridyelerle ilgili, “Alışılagelen şartlarda bizim bu kayalık kısımlarda Akdeniz midyesi bati namına kaplıydı. Fakat deniz salyangozunun Karadeniz’i obstrüksiyon etmesinden sonradan kara midye yataklarını olduğu üzere çökertti. Bu ahcar, yapılar suyun altında yağır pozisyona geldi. Karaca midyelerin boşaltmış olduğu alanları istiridyelerin çokça aceleci benzeri şekilde doldurduğunu belirleme ettik. Çor taşıyıp taşımadığını bilmiyoruz. Eğer çor taşımıyorsa bu istiridyelerin Karadeniz ekosistemine faydalı olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. ‘EKONOMİK DEĞERİ VE CILT ORANI ÇOKÇA YÜKSEK’Şekilsiz taş gibi yapıya sahip istiridyenin kazançlı değerinin erdemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Pasifik istiridyesi dünyada bildirme haddinden fazla üretilen istiridyedir. Çift kabukludur. İspanyollar, İtalyanlar, Fransızlar, Akdeniz’dahi üstelik çokça aheste oradan kültürünü yapmaktalar. Bu çokça fiyatlı bire bir şekilde satılan, birçok restoranda, sokakta satılan soylu erki değeri ve et oranı çok efdal aynı istiridyedir. Tıpkı tanesinin bire bir avuç büyüklüğünden elan balaban oranlarda olabileceği, tıpkı tanesinin içerisinde 40-50 gram vücut olabileceği kapasitede şekilsiz taş gibi yapıya ehil olan ve şu anda Karadeniz’i istila eden bir türümüzdür” dedi.Prof. Dr. Ziyalı, Pasifik istiridyelerinin zararlı olup olmadığının tespitine yönelik 2 proje hazırladıklarını kaydetti.

Share: