Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde abidevi yapı kalıntıları bulundu

Mersin’da, Soli Pompeipolis Antik Kenti’ndeki kazı bilimsel kazılarda Helenistik döneme ait olduğu değerlendirilen abidevi yapının kalıntılarına ulaşıldı.

İzleri milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara uzanan, sütunlarının tıpkı kısmı bugüne kadar mahfazalı, Mezitli ilçesindeki antik kentte, Firez ve Turizm Bakanlığı hesabına planlı 24. ahit kazıları tamamlandı.

Antik kentin kıyı tarafında bulunan Soli Pompeipolis Antik Limanı’ndaki kazılarla senkronik ölçülü arkeolojik icraat, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Şaklaban başkanlığındaki 10 şahsiyet ekip eliyle yapıldı.

Ekip, bu sezon Helenistik dönemin adlı asuman bilimcisi ve şairi Aratos’un abidevi mezarının bulunduğu alanda kazı yaptı.

“Aratos’un anıtsal mezarı restore edilecek”

Kazı başkanı Şaklaban, AA muhabirine, eş anlı kazılarda antika şehir ve liman arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Sezon kazılarında Aratos’un abidevi mezarının çevresine yoğunlaştıklarını dile getiren Yalpak, “Aratos’un anıtsal mezarının mimarisini dahi açığa çıkardık. Burası, restorasyona amade ağıl geldi. Restorasyon projesi bitirildikten sonradan Adana Firez Varlıklarını Dulda Havza Oturmuş Müdürlüğüne sunulacak. Kuruldan geçmesi halinde Aratos’un abidevi mezarı restore edilecek.” dedi.

“Bu alan anıtsal bire bir yapı”

Kaburgasız, çalışmalarda eke bulgular elde ettiklerini belirterek, “Aratos’un abidevi mezarının civar tarafında, daha er döneme ilgilendiren ayrımsız Helenistik yapı kalıntısına rastladık. Bunu de ati yıllarda açığa çıkarıp ne amaçla kullanıldığını ortaya koyacağız.” ifadesini kullandı.

Kalıntılarına ulaşılan yapıyı bütün hatlarıyla ortaya çıkarmayı amaçladıklarını aktaran Kaburgasız, şöyle konuştu:

“Bu düz abidevi ayrımsız yapı. Deniz seviyesinin 5 metre üstünde. Yapı kalıntıları vadi altına kadar gidiyor. Bu düzlük, Aratos’un abidevi mezarının altındaki Helenistik döneme ilgili aynı şerif alan veya bambaşka tıpkısı oyuntu kalıntısı de benzer. Bu açıdan çok çalkantı verici tıpkısı emek. Önümüzdeki hafriyat çalışmalarında bura bitirilerek kaynak niteliği öğrenilebilir. Aratos’un anıtsal mezarı önündeki Helenistik mimariyi açığa çıkararak majör bulgular elde etmeyi planlıyoruz.”

Prof. Dr. Remzi Yalpak, bölgenin sarih albeni müzesine dönüştürülmesinin hedeflendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Gerekli kamulaştırmalar yapıldığı takdirde burası benzeri arkeoparka dönüşecek ve üs işlevine kavuşacak. Yani Soli Pompeiopolis’i aynı Roma kenti, Helenistik zaman kenti olarak göreceğiz. Kamuoyuna de bilcümle katmanlarını göstermiş olacağız. Bölge hem yeşil hem kazı bilimsel hem birlikte sit alanı yerine gurur verici tıpkı vadi. Umarım hak ettiği değeri bizim çalışmalarımızda kazanmış olacak.”

Kılbaz, arkeolojik çalışmada meydan kayran kadro üyelerine da teşekkürname etti.



Share: