Yeğin sularının yıktığı 400 almanak tarihi taş kemer güreşçi köprüsü restore ediliyor

Dominant sularının yıktığı 400 almanak tarihi taş kemer güreşçi köprüsü restore ediliyor

ARTVİN Artvin’in Arhavi ilçesinde evvelce yaşanan sellerde zarar gören 400 almanak tarihi taş kemer güreşçi köprüsü, restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açılacak.

Artvin’in Arhavi ilçesi Orçi Deresi üstünde bulunan, 1600’lü yılların başında inşa edilen, koşa yavrulu taş kemer köprü ayrıntılı yıllar kesim halkına hizmet ettikten sonra, 1990’lı yıllarda baskın sularına yıprak düşerek bir bölümü yıkılmıştı. Kaderine ayrılma edilen köprüde şimdilerde hararetli restore çalışması gerçekleşiyor.

Şark Karadeniz’in kıymetli eserlerinden biri olan çift yavrulu taş güreşçi köprüsü, ilk yıkımdan sonraları anne kemerin akva, gövdesine irtibatı dikme kalaslarla bağlanarak mufassal yıllar kullanıldı. 1993 yılının Mart ayında ahşap bina ile alay malay asıl kemerde yıkılarak, köprüden geriye ayaklardan ve ikincil gözlerden oluşan haddinden fazla siktirici tıpkı satıh kaldı. Teferruatlı yıllar kaderine terk edilen 400 almanak kemer güreşçi köprüsü, Eriştirme ve Altyapı Bakanlığı yoluyla tarihi yenileme çalışması başlatıldı. Bitmeme fail restorasyon çalışmasın 2024 yılında tamamlanması planlanırken nahiye halkı köprünün restore edilmesinden az çok mutlu.

“Çocukluğum bu köprünün altında yüzerek geçti” diyen Kemer Köprü Köyü Muhtarı Mehmet Ermiş, “Çokça eskilerde balık tutmak üzere heyecan atılırdı. Sonrada derece derece hasar alınca yeğin nedeniyle bire bir çağ yıkıldı. Ayrımsız türlüde köprünün onarılması gerçekleşmedi. Bizim tümsekli köprümüz 3 açılıdır. Bu nedenle Karadeniz’de eşi benzeri olmayan bire bir köprüdür. Köprü tamamlandığında turizm canlandıracak. Tekme güreşçi köprüsü yolu üstünde olması bu anlamda ayrı bir ehemmiyet taşıyor. Bizim amacıyla sevindirici tıpkısı gelişme oldu. Köprünün tıpkı dakika geçmiş eski günlerine kavuşmasını bekliyoruz, emeği geçenlere teşekkürname ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: