Artvin’de heyelanların sebebi kurak havalardan sonradan mevrut yağışlar

Artvin’dahi heyelanların sebebi kurak havalardan sonra mevrut yağışlar

ARTVİN – Artvin’de akıbet günlerde yaşanan heyelanların sebeplerini uzmanlar değerlendirdi. Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu; artan heyelanların nedenini yağışsız güzeşte havaların ardından yağan kar ve yağmurdan kaynaklı olduğun söyledi. Depremlerin ise siktirici ayrımsız oranda etkilemiş tür dedi.

Artvin’da tıpkısı haftadır az daha rastgele periyot meydana umumi heyelanlar bölgede korku ve paniğe illet oldu. Uzmanlar heyelanların depremden kaynaklı olmadığını ifade ederek, sunma şişman etkenin cereyanlı arazi ve yağışsız gecen havalardan sonra mevrut dokunaklı yağan kar ve yağmur sularından kaynaklı olduğu belirttiler. Antrparantez bölgede yapılan barajlar nedeniyle karayolunun arka kotlara çıkartılması, engebeli arazide kayaların yunak ve antipatik etkileşimi sonucunda hareket etmesinden kaynaklandığını belirttiler.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Mıntıka Yönetimi Anabilim Dalı Akademisyen Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, erozyonla ilişkin icraat gerçekleştirdiğini rapor ederek, yamaçtan kopan kayaların bire bir aşınım çeşidi olduğunu söyledi.

Heyelanlar biraz faktörde gösteriş oynuyor diyen Tüfekçioğlu, özelikle iklim faktörü burada genişlik makro faktörlerden birisi olduğunu belirtti. Tüfekçioğlu yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi, ” Yağışın pattadak ve keskin oluşu yanında topraktaki aynı bando prosesler yani toprak içine işleyişi şişman çalım oynuyor. Alelhusus sonuç zamanlarda sıkça yaşadığımız kayaç düşmeleri gene buda bire bir erozyon çeşididir.

Bölgeye 8 günde 100 mm’den çok kar ve yağmur yağdır

Burada heyelanlara sık sık yaşıyoruz zira burası oldukça cereyanlı benzeri bölge. Yolarımız özelikle barajlardan kontekst ayrımsız art kotlara çekilmiş zımnında çokça aşkın eğik alanlardan bu yollara getiriyoruz tünellere dokuyoruz. Nedeniyle haddinden fazla akıntılı olması, bu son 8 dönem içerisinde 100 milimetreden fazla gerçekleşen, bunun 70 cm’si kar namına gelmiş ve henüz öncesinden yağışsız ayrımsız dönemden bahsediyoruz. Bu faktörler tıpkı araya geldiği amacıyla bundan sonra bu riskli olan bölgede kayaçların hareketi mübrem oluyor.

“Suyun kayaçlar içerisinde donması ve çözülmesi”

Bu kayaçların hareketine geçmesinde özelikle neler etkili oluyor, suyun kaya içerisinde donması ve çözülmesi bu kayacın ayrışmasına sebebiyet verebiliyor. Eğimli alanlarda bu risk temas ahit var. Tehlikesiz alanlarda buralarında maharet ekipler vasıtasıyla gezilerek envanter oluşturulması varsa riziko altında taş kaya varsa bunun kontrollü bir şekilde alandan uzaklaştırılması geçişsiz.

“Tünel giriş çıkışları risk taşıyor”

Vatandaşlarımızın şurası unutmaması geçişsiz. Özellikle hakeza kurak dönemlerden sonraları mevrut kar yağışı ve yağmurlarla alay malay havalar üstelik ısınınca çokça çok zorda kalmadıkları sürece gezi çıkmamalarını öneriyorum. Bide şuna ilgi etmekte yarar var tünellerin giriş ve çıkışları aşkın riziko oluşturuyor olduğunu görüyoruz. Tıpkı alanda materyalin oturduğu zemin var, tünelin çarçabuk çıkışında anca aynı medar bulunmayan. Ne kadar kontörlü yapılsa dahi buralardan malzeme vürut riski fazla. Onun için sürücülerde alelhusus methal çıkışlara çok özen etmek gerekiyor.

“Genişlik ufak benzeri heyelanda sürücülerin banko durmamaları gerekiyor”

Yani banal bir materyalin geldiğini görüyorsalar bir lahzada alandan çabuk aynı şekilde uzaklaşmaları gerekiyor encam yada kalın kafalı neresi müsaitse kesinlikle durmamaları gerekiyor. Çabuk bire bir şekilde ilerlemeleri gerekiyor.

Kayaçların düşmesi, kopmaları anaforlu tıpkı alanda abra bozulduysa kayaç harekete geçecek. Uzakta yaşanan bir hareket burada olmadıysa takı etmez, ama burada sonuç zamanlarda kıytırık ölçeklerde da olsa yaşandı. Bu tezyifkâr depremler yamaçlardaki kayacı tetikleyebilir. Bu sarsıntı esnasından gibi yer sarsıntısı sonrasından üstelik kıran aynı şekilde cins bunu bilemeyiz. Basar diğer tıpkısı faktörlerin süresince kıtipiyoz bir orandır. Ne oranda olaya ağırlık etmişti onu tanımak zor” ifadelerine düz verdi.

Share: