Sedef Hastalığı tedavi edilmezse tevettür ve önsezi hastalıklarını dahi tetikleyebiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, tedavi edilmeyen sedefin gerginlik ve ihtisas ilkin tutmak üzere bazen hastalıkları tetikleyebildiğini belirterek, “Maneviyat bozan, içe kapanmalara hastalık olan, günce yaşamı pahal etkileyen sedeften ayrılmak imdi kabil, tedavide çok seçenek var.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Dahili Tababet Bilimleri Bölümü Cilt ve Zührevi Hastalıkları Anne Malumat Dalı Akademisyen Prof. Dr. Yılmayan, AA muhabirine, sedef hastalığının toplumun yüzde 2’sinde değme gözyaşı grubunda görülebildiğini söyledi.

Dernek yerine sedefe dikkati dercetmek için broşürler hazırladıklarını, ekimin “Sedef Farkındalık Ayı” olduğunu anlatan Yılmayan, “Elden deride pullanma, kızarıklıklarla kepeklenmelerle revan bire bir durum olmayabilir, eklemleri tutabiliyor, tırnaklarda minval bozukluğuna kat açabiliyor. Vücudun görünür yerlerinde olması insanlarda ağırbaşlı ruhsal yıkımlara, içe kapanma dahil bir nice soruna posta açabiliyor. Bunların sonucunda birlikte metabolik semptom dediğimiz apayrı hastalıklara tansiyon, önsezi hastalığına eğilimler artıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Geçmiş yıllarda hastalığın tedavisinde çok zorlandıklarını hatırlatan Yılmaz, eskiden kremler, katranlarla keder ıtri ilaçlarla tashih etmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Geliştirilen ilaçlar ve teknolojiyle alay malay sonuç 20 yılda sedef hastalığı hastalığının tedavi edilebilir duruma geldiğine dikkati çeken Yılmayan, şunları kaydetti:

“Günümüzde insanlar daha çok sedefsiz bire bir dirim sürebilmekte. Artık kaçınmalarına lüzumlu kalmıyor, sedef hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gerginlik, diyabet elbette kontrol altında tutulabiliyorsa sedefsiz ayrımsız hayat de sağlıyoruz. Çok düşük idame dozlarla sedefsiz tıpkı hanay sürmeleri tür. Moral bozan, günlük yaşamı zıt etkileyen sedeften sıyrılmak imdi olanaklı, tedavide çok almaşık var. Beyinli ilaçlar, haplar, iğneler kullanıyoruz. Eklem tutulumu şiddetliyse, tırnak ve kap bulguları gerilemiyorsa ilaçlar yan etki oluşturmuşsa biyolojik temsilci dediğimiz çok değişik ilaçlarımız var. Her hastada ayrımsız sonucu alamıyoruz, birisine olağanüstü kabil gelen diğerine ferah gelmeyebiliyor. O nedenle hastanın durumuna göre tıpkı tedavi uyguluyoruz.”

“Sedef Hastalığı geçici tıpkı hastalık değildir”

Prof. Dr. Yılmayan, sedefin geçici tıpkısı çor olmadığını, hekimler namına eldiven kullanmadan dokunarak, derinin kalınlığını hissederek tetkik ettiklerini söyledi.

Bazı sedef hastalarının kendisini toplumdan soyutladığını dile getiren Yılmayan, “Garsonsa, berberse işini yapamıyor, ciddi kaygılar yaşayabiliyor. Kendilerini toplumdan soyutlayabiliyorlar. Saklanmasınlar, tedavi üzere cildiye uzmanına gelsinler. Her makule yardıma hazırız.” dedi.

Sedefin yalan kabil gayrı hastalıklarla karıştırılabildiğini rapor eden Yılmayan, haddinden fazla nadir biyopsi aldıklarını, yüzde 95’in üstünde elle yaptıkları taharri ile kişileştirme koyduklarını sözlerine ekledi.

Share: