Terörün gölgesinden kurtulan Cudi Dağı’nda ahu varlığı artıyor

Şırnak’ta düzenlilik güçlerinin kudretli operasyonlarıyla terörün gölgesinden kurtulan Cudi Dağı’nda ceylan popülasyonu artıyor.

Geçmişte ceylanlara yuva olan fakat yıldırı örgütü PKK’nın saldırıları zımnında hayvanların de zarar gördüğü Silopi ilçesindeki Cudi Dağı’nda, Tabiat Dulda ve Milli Parklar Idarehane Müdürlüğünce biyolojik çeşitliliğin artırılması amacıyla hayata geçirilen proje devam ediyor.

Bu kapsamda 2 sene önce ilkgüz ayında 50, geçen yılın teşrinievvel ayında birlikte 40 “gazella subgutturosa” türü ahu, güvenliğin organizasyon edildiği Cudi Dağı eteklerinde bulunan Üçağaç ve Gavita mezrasına bırakıldı.

Şanlıurfa 75. Yıl Ahu Teksir İstasyonu’ndan getirilen 90 ceylan, Cudi Dağı bölgesine uyum sağladı.

Bölgedeki ahu sayısı yavrulama sonucu yaklaşık 2 yılda 113’e ulaştı.

Huy Himaye ve Milli Parklar Bölüm Müdürlüğü ekipleri ışık makinesi, dron, dürbün ve foto kapanla ceylanları takip ederken, yer köylerdeki vatandaşların da erbap çıkmasıyla bölgedeki popülasyonun artması bekleniyor.

“Ceylanları salarak hayat alanı oluşturduk”

Şırnak Valisi Osman Bilimci, AA muhabirine, ceylanların Cudi Dağı bölgesine adaptasyonunun müjdeli benzeri noktaya geldiğini belirtti.

Bölgenin cenup yamacına 2 sene içerisinde 90 ceylanın salındığını ifade eden Bilgin, “Güya ‘insan hakları’, ‘efsanevi hakları’, ‘ormanların savunucusu’ olduğunu iddia eden bölücü yıldırı örgütü o bölgede tek hayvanın yaşamasına müsaade etmedi. Amma haddinden fazla şükür devletimiz herhangi bir tip tedbiri alarak, en son düzeyde güvenliği sağladı. Hem insanlarla bu arada orada curcuna yaptık hem de aynı bölgede ceylanları salarak dirim alanı oluşturduk.” dedi.

Âlim, 2021 ara ayında ceylanların sayımlarının yapıldığını dile getirerek, sayımda 23 bala ahu ile sayının arttığını gördüklerini söyledi.

Bu sene çatlak ayında de sayım yapılacağını, belki 23 namına 40’lı rakamları konuşuyor olacaklarını kaydeden Bilgin, doğayı önemsediklerini anlatım ederek, şöyle konuştu:

“Rakamlar arttığında haddinden fazla ciddi bire bir yaşam döngüsünü göreceğiz. Ceylanların doğayla buluşmasının ardından çevre köylerdeki vatandaşlar bile hayvanlara cemaat daha çok. Bağıntı ortamı oluşunca aynı etkileşim bahis konusu oluyor. Bu etkileşimle insanlar hayvanları savunuyor. Sayılarının arttığını, tek ceylanın öldürülmediğini görüyoruz. Duygun vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Cudi Dağı bölgesinin milli otopark olması çalışmaları sürüyor. Bu cins çalışmaları henüz bereketli kuzuluk getireceğiz.”

Avlanılması haram olan türlere karşı duyarlı olunmasını talip Âlim, doğanın beraberlik ile korunması gerektiğini belirtti.

“Köylüler yerine onlara sahip çıkıyoruz”

Üçağaç köyünde zihayat Abdullah Mungan üstelik (66) 40 sene önceki Cudi’birlikte ceylanların var olduğunu rapor ederek, terör dolayısıyla hayvanların namevcut olma tehlikesi yaşadığını söyledi.

2 yıl içerisinde doğaya salınan ceylanlar sebebiyle bölgede hayvan hareketliliği oluştuğunu dile getiren Mungan, bundan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Mungan, “Araçla köye gidip gelirken ceylanların etrafta otladıklarını kısaltmak haddinden fazla şişman bir yol, mutluluk bizim üzere. Tığ bile köylüler olarak onlara topluluk çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.



Share: