Benzersiz manzarada damak çatlatan lezzet

Tarihi İpek Yolu üzerindeki yer metin geçitlerden birisi olan Zigana Dağı Geçidinde yıllardan beri bölgeden sönümsüz kuzuların etinden işlenmeden, marine edilmeden yapılan “pirzola” yumuşacık dokusu ve lezzetiyle damak çatlatıyor.

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında mevcut ve denizden 2 bin 50 metre yüksekliği, kışın familya ve tipisi, gökçe yazın birlikte yeşiliyle aşina mukavim Zigana Dağı Geçidinde yıllardan beri insanlara işlenmemiş kuzu etinden yapılan pirzola satılıyor. Eski Gümüşhane- Trabzon karayolu üstünde düzlük düz ve hem Trabzon hem da Gümüşhane’den 45 dakikada ulaşılabilen geçitte elektrik gösteren 6 pres atalarından öğrendikleri şekilde kuzu etlerini hiçbir şekilde marine etmeden, katkı maddesi kullanmadan amut mangal ateşinde pişirip servis ediyor.

Zigana’nın anif havası, tadına doyulmayan suyu ve nazirsiz manzarası eşliğinde kuzu etini kemirmek için insanlar yollarını değiştirip bölgeye gelirken alelhusus Trabzonspor’un maçını izlemek amacıyla kente gelen haddinden fazla sayıda sporsever üstelik Zigana’üstelik et yemeden dönmüyor.

Zigana geçidindeki kayak merkezinde işletmecilik özne ve bu lezzeti insanların beğenisine sunan Abdullah Eroğlu, tarihin seçkin döneminde Zigana’nın etinin anılmış olduğunu söyledi.

“Tıpkı hitit dışarılarda bu büyüklüğünde dörtköşe ve içimli aynı şekilde yiyemezsiniz”

Türkiye’üstelik aceleten temas ilde “Zigana” ismiyle et üzerine tıpkısı güruh lokanta olduğunu tabir eden Eroğlu, “Zigana Dağında yenilen bu etler ise bu coğrafyada yetişiyor. Bu dağdaki kekiği, çiçeği, otu otlayarak ağız ağıza tabii bire bir şekilde yetişiyor. Tığ üstelik onları oradan fidan işlenmemiş tıpkısı şekilde tüketiciye ulaştırıyoruz. gelişigüzel marina, herhangi ekstra bire bir muamele görmüyor. Doğal kendisine dikme insanların önüne geliyor. Etin tıpkı pozitif yönü da hem natürel olması hem dahi Zigana’nın havasında bu etin elan güzel yenmesi var. Tıpkı eti dışarılarda bu büyüklüğünde keyifli ve içimli tıpkısı şekilde yiyemezsiniz. Görünüş, hava, su bunların birleşimini Zigana’bile bulabiliyorsunuz” dedi.

“Bölgeye gelen insanlardan “Zigana’ya çıkıp bire bir cilt yiyelim” diye yollarını değiştirenler var”

Hoppadak cilt yemeye mevrut, duyup tatmaya gelen çokça sayıda mihman ağırladıklarını kaydeden Eroğlu, “Zigana’bile daha çok küçükbaş hayvandan yapılan etler tüketiliyor. Çoğu âdem küçükbaşı restoranlarda çokça tüketmiyor. Ama burada kuzu etinin tadına bakan “Vücut böyle ayrımsız molekül miymiş?”, “Kuzu hitit şöyle miymiş, hakeza miymiş?” deyip insanların aklında şüphesiz bire bir meydan ettiyse o tada bakınca çok henüz fena hâlde tepkiler veriyorlar. Hususi günlerde örneğin buralara mevrut yahut bu mail bölgeye mevrut insanlar kategorik “Zigana’ya çıkıp aynı cilt yiyelim” diyerek yollarını değiştirenler var. Trabzonspor maçına gelip Zigana’ya çıkanlar tarzında çok gelen geçen oluyor” diye konuştu.

“İnsanlar bu manzarada bu lezzetleri yaşamak üzere kilometrelerce kez geliyor”

Tarihi İpek Yolu’nun genişlik mukavemetli geçitlerinden birisi olan Zigana’nın 2 bin 50 metre rakımlı geçiş noktasında 6 işletme olduğunu ve takkadak buradaki işletmelerde yıllık tahminî bin 500 koyun ve kuzunun tezgahtan geçtiğini dile getiren Eroğlu, Zigana’birlikte işlenmemiş kuzu etine talebin 4 zaman olduğunu belirterek, “Zigana’nın yazı ayrı, güzel kışı ayrı iyice. İnsanlar bu manzarada bu lezzetleri fark etmek üzere kilometrelerce posta geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki pop yerlere bakıldığında Zigana’da fiyatların onlara bakarak yarı yarıya olduğunu belirten Eroğlu, “Yeri geldiğinde yarısının bile altında kalacak rakamlara insanlar bu lezzeti satabiliyor. Ski sezonu başladığında hafta sonu domestik adına aşırı benzeri yoğunluk var. Makine çekmeye düz kalmıyor. Ama son 1-2 yıldır Koy ülkelerindeki misafirler hafta içini keşfettiler. Daha asude ve kendilerini henüz özgür hissediyorlar. hafta arası birlikte fena hâlde bire bir rica oluşuyor” diye sözlerini sonlandırdı. – GÜMÜŞHANE

Share: