Fındıkta familya sistemine mütenavip yegâne kayırıcı üretimle ürün artışı hedefliyor

Düzce’bile, fındık üretiminde verim artışı hedefleyen 39 yaşındaki müstahsil Muhammed Tarih, atalarından kalan 20 dönümlük arazide karı sistemine mütenavip tek ense dikim gerçekleştirdi.

Sıra, araba ustalık ressamı namına çalıştığı işinden 6 sene geçmiş ayrılarak fındık yetiştiriciliğine yöneldi.

Darıcı Mahallesi mevkisindeki 20 dönüm araziyi fındık yetiştiriciliğine makul hale getiren Zaman, üründe ürün artışına yönelik araştırma yapmaya başladı.

Araştırmaları sonucu kâh ülkelerde ev sistemi adına telkih yaparak bir tane kayırıcı dikim yöntemiyle mahsul artışı sağlandığını öğrenen Devir, bu metotla üretim yapmaya değişmeyen verdi.

Arazisine 15 bin aşılı fidan çaltı Güneş, 1-2 sene içeresinde 3 tekmil artışla dönüm başı 600 kilogram ürün bekliyor.

“Benzer fidanlık namına üreticilerimize gösteriyoruz”

Muhammet Zaman, AA muhabirine, familya sistemine mütenavip biricik ense yöntemiyle fındığın ceviz ağacı büyüklüğüne ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.

Tek ense yöntemiyle yetiştirilecek ağacın boyunun 30 metreye, genişliğinin bile 3 metreye büyüklüğünde çıkabileceğini aktaran Çağ, “Bu anaçlarımızın konusunda öz altın fındıklarımız olan Giresun yağlısı, çakıldak, yomra, esmer fındık ve Akçakoca sarı semirtilmiş fındığıyla aşılayıp 3 kat verimi arttıracak şekilde fındık üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

Devir, şu anda 200 kilo olan dönüm başına verimi, 600 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu anda Düzce ve Giresun bölgesinde dönümünden azami 200 kilogram fındık alınıyor. Tığ verimi üçe katlama hesapları yapıyoruz. 3 metre olan fındık ağaçlarını 15 metreye kadar çıkartıp hacimsel yerine alandan elan aşkın intikal etmek istiyoruz. Benzeri değişik avantajı dahi seçkin yıl kestiğimiz fındık filiz rengi ve üst budama işlemleri. Bu yöntemde ongun gibi büyüdüğü için çımbar ve dal akçakesme işlemi olmuyor. Bu dikme, cirim olarak birlikte büyüyecek bizi işçilikten bile kurtaracak.” diye niteleyerek konuştu.

Çeşitli ülkelerde aşılı fındık çalışması yapıldığını, bunun Türkiye’birlikte bile yaygınlaştırılmasını istediğini söyleyen Tarih, “Biz dahi yaşıt fidanlık olarak burada üreticilerimize gösteriyoruz.” ifadesini kullandı.

Zaman, 20 dönüm alanda üretim yaptığını anlatarak, “Amacımız senede 20 bin aşılı fındık fidanı üretip fındık üreticilerine duyurmak. Sektöre 6 sene kadar önceki girdik. Haddinden Fazla para harcadık, bu şekilde fidanlama sahamız olsun, diye niteleyerek. Müstahsil az alandan imdi istihsal elde etsin, bunun hedefindeyiz şu anda.” açıklamasında bulundu.



Share: