Icra Vekili Kirişci: Üreticilerimizin Eline, Çiğ Benzen Destek Primiyle Bu Arada Litre Başına En Bir Iki 9 TL Eski Olacak

Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, “Bugün toplanan Ulusal Benzin Konseyi, jale dingil sütünün başvuru fiyatını, çiğ benzen destekleme primi dış, 8 liralık 50 kuruş namına belirlemiştir. Bakanlığımızca, benzin üreticilerinin ekim-son teşrin-mesafe dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan jale benzin bindi primi, 2,5 kata çıkarılarak 50 kuruşa yükseltilmiştir. Üreticilerimizin eline, Bakanlığımızca ödenecek olan jale süt bindi primiyle bu arada litre başına yer bir iki 9 TL eski olacaktır” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gelişim birliğinde düzenlenen ‘tarım azık derece zinciri bağlamında kıtipiyoz ölçekli çiftçilerin riziko yönetimine yönelik seçeneklerinin geliştirilmesi çalışması’ tanıtıldı. Toplantıya, Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu katıldı.

“ÜRETİCİLERİMİZİN ELİNE, ÇİĞ BENZIN BINDI PRİMİYLE BERABER LİTRE BAŞINA GENIŞLIK BIR IKI 9 TL GEÇMİŞ OLACAK”

TOBB Genel Merkezi’nde bugün yapılan lansman toplantısında konuşan Kirişci, çiğ benzen fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

“Yoz ölçekli işletmeler, önemsediğim konu. Dünyanın bir nice yerinde işletmelerin kahrını kıtipiyoz ölçekli işletmeler oluşturuyor. Bizim maalesef bu konularda az buçuk eksikliğimiz var. Çünkü bu ülkede ayrıntılı yıllar tarıma, ikinci velet muamelesi yaptık. Babamızın, ailemizin dikici olmasıyla kıvanmak adına biraz içimiz ekşimsi, ifade yerindeyse toplumsal yontu bakımından kendimizi kalın kafalı gördük. Nedeniyle bu yeni dönemde gıdadan ekolojik ortam tarımın yeniden keşfedilmiş olmasından mutluyuz.

Özellikle şimdilerde kritik önemi haiz olduğu üzere rapor etmem dahi kazanım var. Zaman toplanan Millî Benzin Konseyi, çiğ koyun dede sütünün kaynak fiyatını, jale benzen sübvansiyon primi aut, bunun altını çiziyorum, 8 teklik 50 kuruş olarak belirlemiştir. Bakanlığımızca, 15 Mayıs-30 Eylül tarihlerinde olduğu kabil, benzin üreticilerinin ekim-son teşrin-boşluk dönemi üzere litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ benzin bindi primi, 2,5 kata çıkarılarak 50 kuruşa yükseltilmiştir. Üreticilerimizin eline, Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt bindi primiyle bu arada litre başına yer birkaç 9 TL geçmiş olacaktır.”

HİSARCIKLIOĞLU: TARIM VE HAYVANCILIKTA POTANSİYELİMİZİN GERİSİNDE KALDIĞIMIZIN FARKINDAYIZ

Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Bu projeye üstelik 2022 yılı başında başladık. 6 ilde; Ankara, Edirne, Eskişehir, İzmir, Konya ve Şanlıurfa’birlikte bine yakın üreticimizle sahada ziyaret gerçekleştirdik. Mavera yandan ekincilik ve hayvancılığı, geleceğimiz açısından de asla boşlama etmememiz müstelzim aynı büro namına görmekteyiz. Zira ekincilik ve hayvancılıkta potansiyelimizin gerisinde kaldığımızın dahi farkındayız. Sonuç dönemde bu piyasayı geliştiren makro adımlar de attık. Lisanslı depo sisteminin hayata geçmesini sağladık. Kısaca terennüm etmek icabında biz ekincilik ve hayvancılık sektörünün önemini ve buradaki potansiyelimizi görüyoruz.”

FAO TEMSİLCİSİ GUTU: ADI ÖLÇEKLİ ÜRETİCİLER BÜYÜK ÜRETİCİLERLE EŞİTSİZ DURUMDA

FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu bile “Şimdilerde bu çağ aşağılık iri ehemmiyet kazanıyor. Bu görünürlüğe seçkin zamankinden elan fazla ihtiyacımız var. Bugün tarım, gıda konusu o büyüklüğünde kebir ki bunu tıpkısı kenara atmamız türlü değil. Eksiksiz dünyada milyonlarca siktirici rençper, sürdürülebilir tarım amacıyla nazik öneme sahipler ve onların zirai faaliyetleri mukteza takdiri görmüyor ve ölçüm edilmiyor. Bulunan azık sistemine baktığımız devir, tezyifkâr ölçekli üreticiler şişman üreticilerle eşitsiz durumdalar. Kalkınma üzere mali destek dahi alamıyorlar” dedi.

Share: